Écoute Psy UKRAINE

Почуваюся сумно, пригнічено

Судити чи розуміти?

Тривалий час суспільство, родичі та самі депресивні люди робили помилку, виносячи моральне судження про депресію: психологічна слабкість, відсутність сили волі, почуття провини, самозаспокоєння...

Депресія - це справжня хвороба, хвороба, яку не можна побачити. Люди, які страждають на депресію, повинні розглядатися як такі, що перебувають у стані страждання, яке вони не обирали, і якого вони хотіли б позбутися

Не кожна реакція зневіри або сумнівів перед обличчям життєвих труднощів є депресією. Але коли людина втрачає опору повністю і надовго, тоді це може бути справжня хвороба.

Симптоми депресії

Депресія впливає на нашу здатність діяти, вона змінює наш погляд на світ, порушує нашу здатність спілкуватися з іншими. Це робить нас не такими, якими ми були. Знання симптомів депресії дозволяє краще зрозуміти, що є хворобою в цій зміні, яка впливає на людину.

    Щоб поставити цей діагноз, наведені нижче симптоми повинні бути щоденними, тривати щонайменше два тижні і являти собою зміну звичного способу життя.
  • Емоційні симптоми : або пригнічений настрій, відчуття смутку або порожнечі, більшу частину дня, більшість днів; або втрата інтересу або задоволення від повсякденної діяльності.
  • Фізичні симптоми : сповільнення, втома, втрата енергії, а також іноді напружене збудження. Порушення апетиту (зазвичай знижений, іноді підвищений) і, відповідно, ваги. Порушення сну (зазвичай знижений, іноді підвищений).
  • Психологічні симптоми : почуття нікчемності, провини. Іноді з'являються ідеї смерті або суїцидальні думки.
  • Інтелектуальні симптоми : труднощі з мисленням, концентрацією уваги, прийняттям рішень.

Що можна зробити?

Депресія впливає на нашу здатність діяти, вона змінює наш погляд на світ, порушує нашу здатність спілкуватися з іншими. Це робить нас не такими, якими ми були. Знання симптомів депресії дозволяє краще зрозуміти, що є хворобою в цій зміні, яка впливає на людину.

Депресія може тривати кілька місяців: так само, як і її лікування...

Якщо не лікувати депресію, вона може тривати кілька місяців, а іноді й довше. Більше того, є підозра, що нелікована або погано лікована депресія має більшу ймовірність рецидиву. Звідси випливає важливість лікування, а також важливість того, щоб це лікування проводилося за чіткими правилами (зокрема, достатніми дозами і тривалістю).

Позбавлення від упереджених ідей

Депресія існувала завжди, і вона завжди була предметом суджень або упереджених думок з боку суспільства, людей, які нас оточують, а також самого пацієнта, який часто відчуває себе дуже винуватим через це:

  • Упередженість серед людей, які часто схильні накладати на себе подвійне покарання: мало того, що їм важко впоратися з повсякденним життям, так вони ще й звинувачують себе і картають за те, що опинилися в такому стані.
  • Упередженість членів сім'ї: спокуса сприймати депресію лише як надмірний смуток часто буває дуже великою. Оточуючі спочатку ставляться з розумінням, але потім втомлюються і дратуються
  • Упереджені уявлення про суспільство: хоча депресію краще розуміють і толерантніше ставляться до неї, ніж раніше, все ще є над чим працювати, оскільки психологічні захворювання іноді все ще вважаються підхворюваннями
  • content.texts5.list.3

Причини депресії

Витоки депресії, як правило, "багатофакторні", тобто є результатом накопичення декількох факторів: особистісної вразливості (пов'язаної з минулим, іноді зі спадковістю), травматичних або обтяжливих життєвих подій, а також декількох пускових факторів, які відіграють роль соломинки, що переламує спину верблюду.

Певні риси особистості (невпевненість у собі, надмірна залежність від інших) вважаються ризиком. Аналогічно, життєві події, такі як важка втрата, безробіття або серйозні матеріальні проблеми, часто корелюють з підвищеним рівнем депресії. Фізичні хвороби, особливо якщо вони загрозливі, важкі або хронічні (діабет, рак), і, звичайно, всі форми психологічних страждань (алкоголізм, сильні тривоги і фобії) також послаблюють і виснажують людину, часто ускладнюючи депресію. Підозрюються також певні події з дитинства