Écoute Psy UKRAINE

Я шокований і травмований

Кожен може зазнати травми протягом свого життя. Зазвичай це насильницький, раптовий і серйозний досвід, який загрожує цілісності або життю людини.

Очевидно, що досвід війни, міграційної подорожі помножує вплив травматичних подій (вибухи, загибель, втрата всього, постійний страх, абсолютно невизначене майбутнє...).

Травма - це результат насильницького суб'єктивного переживання, втрати контролю над перебігом життя. Травма дає нам знати про конкретний ризик смерті.

    Існує два види травм:
  • Пряма травма. Вона безпосередньо стосується смерті та спричиняє смерть, піддає загрозі смерті, серйозних поранень або фізичному або сексуальному насильству. Це жорстока подія, яка безпосередньо загрожує життю або фізичній цілісності. Наприклад: воєнні події, фізичні або сексуальні напади; серйозні нещасні випадки, стихійні лиха, захворювання з високим ризиком смертності, жорстоке поводження…
  • Непряма травма. Непряма травма виникає, коли людина стає свідком травми або дізнається, що її зазнала кохана людина. Наприклад: несподівана, швидка або насильницька смерть родичів.

У випадку війни події є особливо жорстокими, оскільки вони передбачають навмисне, міжособистісне насильство. Крім того, досвід часто є множинним між тим, що людина переживає сама, і тим, що відбувається з близькими. Люди, які нападають на інших людей...це дуже складно і може зруйнувати наше бачення світу, справедливості, добра, зла... Ці події дуже ризикують розвинути посттравматичний стресовий розлад.

Наша історія, наше минуле також впливає на переживання травматичних подій. Так, ми вже пережили жорстоке поводження, жорстоке поводження, домагання, напад…Ми більш схильні до розвитку посттравматичного стресового розладу.

Однак переживання травми не завжди означає, що у людини розвинеться посттравматичний стресовий розлад. Ми всі маємо природну здатність адаптуватися до викликів життя, кожен по-своєму. У більшості випадків ми відновлюємось спонтанно, особливо якщо маємо сімейну підтримку, родичів, громаду…

Що таке стан гострого стресу:

У наступні за подіями дні та місяці ви можете відчувати різні транзиторні реакції: це називається станом гострого стресу. Звичайно, поки ви продовжуєте відчувати травматичні події або є небезпечними, ці симптоми можуть залишатися.

Ці симптоми викликають значні страждання або порушують функціонування людини.

Опис симптомів гострого стресу: вторгнення, зміни думок і настрою, уникнення, дисоціація, підвищене збудження, вторгнення та вплив справжньої смерті або загрози смерті

Якщо після припинення впливу травматичних подій симптоми зберігаються понад місяць, ми говоримо про посттравматичний стресовий розлад.

Що таке посттравматичний стресовий розлад:

Посттравматичний стресовий розлад є наслідком травматичних порушень мозку. Травматичний страх сповіщає тіло. Посттравматичний.

    стресовий розлад - це справжнє захворювання, визнане як таке. Його прояви такі самі, як і в стані гострого стресу, але вони зберігаються понад місяць:
  • вторгнення: кошмари, флешбеки
  • уникнення: ситуацій, емоцій, думок, людей
  • гіперреактивність: стан постійного очікування ударів, дратівливістю, порушенням сну…
  • негативний емоційний досвід: порушення емоцій (провини, сорому, гніву, страху, сум 'яття) та/або дисоціації
Прояв гострого стресу: гіперреактивність, вторгнення, настрій, тривожні думки, уникнення, +/- дисоціація

Ця платформа також має на меті підтримати вас, допомогти вам, пропонуючи вам інструменти, вправи, які допоможуть вам.

Ми пропонуємо вам кілька ситуацій, пов'язаних з травматичним досвідом (піктограма на 4 підсторінках).

Ми пропонуємо вам пройти невеликий тест, щоб оцінити ваші симптоми, пов'язані з травматичним досвідом, який ви пережили.

Давайте разом точніше оцінимо це відчуття

Мені потрібно проконсультуватися

Коли і навіщо йти до психолога? Підводимо підсумки!