Écoute Psy UKRAINE

Мене переповнюють емоції

Емоції - це емоційні стани з почуттями задоволення або невдоволення. Вони забарвлюють переживання нашого повсякденного життя та інформують нас про події, яким ми надаємо значення.

Емоція - це природна реакція на стимуляцію, тригер, реальну подію або думку. Проявляється фізичними відчуттями (гормональні зміни, зміни частоти серцевих скорочень, дихання тощо) та поведінкою (обличчя, підхід, політ або боротьба). Емоції короткі та помітні на нашому обличчі і дозволяють нам адаптуватися до подій та регулювати фізіологію нашого тіла.

Вплив повторного стресу, травматичні переживання впливають на наше емоційне функціонування. Ми можемо відчувати себе перевантаженими нашими емоціями або навпаки, відчувати себе ніби під анестезією, емоційно порожніми, або нам може бути складно відчувати емоції. Це оборотне явище, це лише питання коригування та навчання.

    Нам всім потрібні емоції! Емоції виконують три функції:
  • Емоції готують нас до дій: вони направляють нас у дії, до певної поведінки. Страх може допомогти нам залишити ситуацію небезпеки і діяти, щоб захистити себе.
  • Емоції промовляють до інших: вони інформують інших про те, що ми відчуваємо, і впливають на їхні почуття та поведінку по відношенню до нас.
  • Емоції промовляють до нас: емоції інформують нас про те, як ми реагуємо на події і можемо діяти як попередження про небезпеку.

Коли ми перевантажені нашими емоціями, ми більше не здатні мислити раціонально. Вони можуть супроводжуватися настійним бажанням діяти і можуть спонукати нас до поведінки, яка виходить з-під контролю і не відповідає нашим цінностям.

І навпаки, неприємних емоцій (страх, гнів), пов 'язаних з травмою, можна уникнути. Зусилля, спрямовані на їх придушення, можуть призвести до уникнення відчуттів, роздумів про свої емоції або навіть поведінки уникнення: телебачення з високими дозами, гіперсомнія, вживання алкоголю та токсичних речовин, гіперфагія…

  • Коли вам потрібно регулювати свої емоції?
  • Коли наші емоції шкодять нашому самопочуттю.
  • Коли емоції порушують наші повсякденні завдання.
TODO alt

Страждання виникає не з емоцій, а з думок, що їх супроводжують, та виснажливої боротьби з їх придушенням. Ця боротьба неефективна і токсична.

Уникання підтримує і закріплює страх. Уникання наших емоцій призводить до виснаження якості життя, автономії та поля можливостей. Крім того, ми не можемо уникати всього постійно. Так само, коли ми пережили травму: завжди буде щось, що змусить нас думати про неї. Якщо ми максимально уникнемо усіх ситуацій, що спричиняють страждання, ми не навчимося впоратися з ними!

Прийняття емоцій є головною навичкою, яку слід набути, яка звільняє і дозволяє нам жити відповідно до наших цінностей. Для регулювання наших емоцій, спершу слід зрозуміти, як вони працюють. Розуміння зв'язку між нашими емоціями та травмами минулого також допоможе нам відновити внутрішню спокійність. Тоді, навчившись спостерігати, відчувати, називати свої емоції, ми зможемо визначити свої потреби.

Існує багато прийомів, щоб покращити життя та переносити емоційні хвилі, такі як релаксація, медитація на увагу або гіпноз. Тут ми пропонуємо вам декілька ідей …

Фізіологічні стратегії

Дихальні техніки, розслаблення м'язів, техніки автогіпнозу та усвідомленості. Техніка повинна практикуватися регулярно і за ненапружених обставин.

Когнітивні стратегії

Створіть перелік позитивних речей, які суперечитимуть негативним емоціям

Тайм-аут поведінкових стратегій:

Альтернативна поведінка: змініть свої звички, щоб створити нові і менш шкідливі. Збільшиіть приємну активність.

Давайте разом точніше оцінимо це відчуття

Мені потрібно проконсультуватися

Коли і навіщо йти до психолога? Підводимо підсумки!