Écoute Psy UKRAINE

Відчуваю стрес, тривогу

Тривога може бути одноразовою реакцією на конкретні проблеми, про які ми не знаємо, чим вони закінчаться. Після того, як ці негаразди минають, тривога регресує: це називається реакційною тривогою. Це невід'ємна частина життя!

Тривога подібна до сигналізації: вона допомагає нам виявити можливі небезпеки, заздалегідь подумати про проблеми, щоб мати змогу їх вирішити. Щоб ми могли вирішувати проблеми якомога спокійніше. Надмірне занепокоєння при вирішенні проблем не бажане.

Тривога також може бути довготривалою, схильністю турбуватися про реальні труднощі, які іноді перебільшуються, але також і про відсутність труднощів (які ми потім собі уявляємо). "Чи триватиме ця гарна погода?", "Чи триватиме міцне здоров'я моєї родини? Цей "ґрунт тривоги" не заважає нам жити, але часто погіршує якість нашого життя.

Нарешті, тривога може бути справжньою хворобою, болючою і сором'язливою. Ми переживаємо майже за все. А в неконтрольованому вигляді ми говоримо про генералізовану тривогу, коли тривога поширюється на всі сфери життя. Схильність до надмірного хвилювання супроводжується хворобливими фізичними ознаками: до душевних тривог додається напруга в тілі.

    Упереджені уявлення про тривогу: іноді ми можемо думати, що хвилюватися корисно, навіть необхідно. Ці переконання не завжди на 100% відповідають дійсності, але тривожна людина схильна не ставити їх під сумнів і сліпо вірити їм. Ось деякі з найпоширеніших уявлень про тривогу:
  • Моя тривога допомагає мені краще справлятися з труднощами
  • Хвилювання готує мене до найгіршого, якщо воно станеться
  • Не радіти занадто рано, щоб відвернути лихе око
  • Бути стурбованим означає бути ясним
  • Життя - це джунглі, тривога - це питання виживання

Після травми або тривалого перебування в стресових ситуаціях, наші сенсори та поріг страху виходять з ладу. Страх спрацьовує надмірно, і це може призвести до панічних атак.

Це раптовий, інтенсивний напад тривоги з багатьма фізичними ознаками, що призводить до переконання, що людина помре або збожеволіє. Ви не розумієте, що з вами відбувається, і вам може здаватися, що ви страждаєте на фізичну хворобу. Після медичних обстежень, які нічого не дають, фізичні симптоми стають реальними.

Миші тривоги їдять торт щастя...

СТРЕС

Що таке стрес? Стрес - це неспецифічна відповідь нашого організму на будь-який запит, його не можна уникнути. Стрес дозволяє нам добре працювати, мобілізуючи наші ресурси. Однак, коли це триває довго, це може привести нас до виснаження.

Courbe du stress : Très peu de stress (inactivité), Stress optimum (Fatigue), Surcharge de stress (Épuisement) et Burn-out (Anxiété / Colère, Rupture)

Не стільки ситуація визначає інтенсивність стресу, скільки те, як вона оцінюється. Таким чином, отриманий стрес варіюється від однієї людини до іншої, навіть якщо вони обидва пережили одну і ту саму подію. Тривалий вплив стресу виснажує наш організм і шкодить нашому здоров’ю..

Стратегії боротьби зі стресом є або проблемно-орієнтованими, емоційно-орієнтованими, або сфокусовані на соціальній підтримці. Оптимізм також буде захисним фактором.

Стрес акумулюється. Ризик стресу після тривожної фази та фази адаптації, як тільки наші ресурси вичерпані, викликає внутріщні страждання, втрату ефективності з ризиком психологічного колапсу.

Щоб покращити управління стресом, ви вчитеся керувати своїм часом, зменшувати стресові фактори, боротися з «фальшивими зобов'язаннями», ви також можете пом'якшити свої думки та самоствердитися!

Ресурси для подальшого розвитку:

Практичні аркуші

ДІЯТИ ЗАРАДИБЛАГОПОЛУЧЧЯ СВОГО ТІЛА
Я ВІДЧУВАЮ ТРИВОГУУПРАВЛІННЯ ТРИВОЖНИМИ ЕМОЦІЯМИ
ПАНІЧНУ АТАКУ
КОЛИ ЗВЕРТАТИСЯДО ПСИХОТЕРАПЕВТА

Наголос на аркушах з вправами

УПРАВЛІННЯ ЧАСОМ
ТЕХНІКА ЩОДЕННИКА
Я ЗМЕНШУЮ СВІЙ СТРЕСЧЕРЕЗ ДІЯЛЬНІСТЬ
САМОНАВЧАННЯВ СТРЕСОВИХ СИТУАЦІЯХ
ТЕХНІКА ВИРІШЕННЯ ПРОБЛЕМ
ЩЕПЛЕННЯ СТРЕСОМ
МЕДИТАЦІЯНА СКАНУВАННЯ ТІЛА ЗАКРІПИТИСЯ В ТІЛІ ТА ДИХАННІ
МЕДИТАЦІЯ ВИЗНАЧТЕ ВАШІ ДУМКИ
3 ХВИЛИНИ ДИХАЛЬНОГО ПРОСТОРУ
СЕРЦЕВА КОГЕРЕНТНІСТЬ
КОМБІНОВАНА РЕЛАКСАЦІЯ ДЖЕЙКОБСОНА ТА ШУЛЬЦА
ПРОГРЕСИВНА РЕЛАКСАЦІЯ ДЖЕЙКОБСОНА
ТРИВОГА КОРОТКИЙ ПОСІБНИК

Таблиці вправ для подолання тривожності

ЧОТИРИ ЗАПИТАННЯ ПРОТРИВОЖНІ ДУМКИ
ЩО РОБИТИ В РАЗІ ПАНІЧНОЇ АТАКИ
Я ВІДРІЗНЯЮ СВОЇ ПОБОЮВАННЯ ВІД ФАКТІВ
ОРГАНІЗУЙТЕ ГІГІЄНУ ТА СЕРЕДОВИЩЕ ДЛЯ СНУ
МЕДИТАЦІЯНА СКАНУВАННЯ ТІЛА ЗАКРІПИТИСЯ В ТІЛІ ТА ДИХАННІ
МЕДИТАЦІЯ ВИЗНАЧТЕ ВАШІ ДУМКИ
3 ХВИЛИНИ ДИХАЛЬНОГО ПРОСТОРУ
СЕРЦЕВА КОГЕРЕНТНІСТЬ
КОМБІНОВАНА РЕЛАКСАЦІЯ ДЖЕЙКОБСОНА ТА ШУЛЬЦА
ПРОГРЕСИВНА РЕЛАКСАЦІЯ ДЖЕЙКОБСОНА
ТРИВОГА КОРОТКИЙ ПОСІБНИК

Мені потрібно проконсультуватися

Коли і навіщо йти до психолога? Підводимо підсумки!